Atelier ARI
tumbnails 16.jpg

Le Voyeur

Atelier ARI - Le Voyeur

Le Voyeur

An inverted watch tower that plays with seeing and being seen.

Le Voyeur is an interactive pavilion that nestles in the middle of a large and new designed park, on the site of the former Europes biggest coal mining factory of Drocourt. The pavilion creates a public place to experience the surroundings, a place that offers reflection on the post industrial landscape, and a place to rest, to come together, to play, to see and to be seen.

Le Voyeur works like an inverted watchtower. From an intimate, closed interior space, the object invites you to focus far outwards and observe the transformed landscape in a different way. Lying in the trampoline, people can observe the oval islands from a low point. Through a large mirror, the artificial lakes and the former slag heaps of the Parc des Îles can be experienced from a bird's eye perspective.

The round shape and the arched corners of the pavilion refer to the demolished buildings in the former, historic mining landscape; structures that, despite their functionality, are designed with an enormous richness of architecture, special details and craft. Le Voyeur creates a link to the mostly disappeared, but beautiful installations from the former, historic mining landscape.

2019, Hénin-Beaumont, France In collaboration with Kraft & Euralens

Special thanks to Ben Koopman for helping building the project

Photos by Atelier ARI



Publications:

Lying on the trampoline people can experience the landscape from a bird eye perspective

Lying on the trampoline people can experience the landscape from a bird eye perspective